Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

 

   

Πρόγραμμα υποστήριξης στη βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών για εκπαιδευτικούς με μαθητές/τριες πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο και Ρομά

                                               




Πρόσκληση στο πρόγραμμα υποστήριξης στη βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών για εκπαιδευτικούς με μαθητές/τριες πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο και Ρομά στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2024.

Η Science United Project προσκαλεί εκπαιδευτικούς του δημοσίου σχολείου και των εκπαιδευτικών κέντρων ΜΚΟ που ενδιαφέρονται να διδάξουν φυσικές επιστήμες, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποστήριξης που ξεκινάει με επιμορφωτικά εργαστήρια για την βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρες 10:30-12:30 ή 15:00-17:00.

Εκπαιδευτικοί τάξεων Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου καθώς και κέντρων μη τυπικής εκπαίδευσης, όπου φοιτούν μαθητές και μαθήτριες πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο ή/και Ρομά εθνοτικής καταγωγής, εφόσον επιλεχθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λάβουν δωρεάν: 

  • 6 ώρες διαδραστικής επιμόρφωσης για τη βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών
  • Εκπαιδευτικό υλικό που εναρμονίζεται με τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος της Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου, σε μορφή 11 διαφορετικών κιτ, αποτελούμενων από οργανωμένα και ασφαλή υλικά για πειράματα και κατασκευές για κάθε παιδί της τάξης, κατόπιν κατάθεσης σχεδίου μαθήματος
  • Λεξιλόγιο όρων στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Περσικά, Ουρντού, Κουρμαντζί (κουρδική διάλεκτος), Σομαλικά, Γαλλικά και Ουκρανικά και ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό
  • Υποστήριξη για τον σχεδιασμό μαθήματος και την υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων φυσικών επιστημών.
  • Πιστοποιητικό παρακολούθησης της επιμόρφωσης και συστάσεις με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τα κιτ φυσικών επιστημών της Science United Project διατίθενται σε 3 ενότητες:

  1. Δύναμη & Κίνηση, που αποτελείται από 3 κιτ: Αυτοκινητάκι και Κεκλιμένο Επίπεδο, Καταπέλτης με Πομ Πομ και Χόβερκραφτ με Μπαλόνι.
  2. Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός, που αποτελείται από 5 κιτ: Μαγνητικά Καλάμια Ψαρέματος, Κορνίζα Μαγνητικού Πεδίου, Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Χάρτινο Κύκλωμα και Λουλούδι LED
  3. Βιολογία & Μαθηματικά, που αποτελείται από 3 κιτ: Χάρτινο Μικροσκόπιο, Κρεμάστρες-Ζυγαριές και Θερμοκήπιο σε Θήκη CD.

Έννοιες που περιλαμβάνονται στην ύλη της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Φυσικών του Δημοτικού σχολείου (Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεις) καθώς και στην Α’ Γυμνασίου όπως η μάζα, το βάρος, η τριβή, η ενέργεια, τα κυκλώματα, αγωγοί και μονωτές, ο μαγνητισμός, τα φυτά και τα κύτταρα, μπορούν να διερευνηθούν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Το εκπαιδευτικό υλικό της Science United Project έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί θετικά από δεκάδες εκπαιδευτικούς από διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα όπου φοιτούν πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο και Ρομά μαθητές/τριες, στο γενικό σχολείο, σε κέντρα μη τυπικής εκπαίδευσης ΜΚΟ και σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η βιωματική διδασκαλία είναι μια προσέγγιση απαραίτητη ώστε τα παιδιά να προσπεράσουν το εμπόδιο της διαφορετικής μητρικής γλώσσας, να συνεργαστούν, να εξασκήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να καλλιεργήσουν την ελληνική γλώσσα και να αναπτύξουν κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες, ασκώντας έτσι το δικαίωμά τους στην συμπεριληπτική, ποιοτική εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη των φυσικών επιστημών για τα παιδιά πρόσφυγες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Science United Project.

Διαδικασία συμμετοχής

Για τον Σεπτέμβριο 2024 τα επιμορφωτικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε 3 συναντήσεις:

  • 24 Σεπτεμβρίου 2024: Δύναμη και Κίνηση
  • 25 Σεπτεμβρίου 2024: Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός
  • 26 Σεπτεμβρίου 2024: Βιολογία και Μαθηματικά

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams και οι ώρες των συναντήσεων που μπορείτε να επιλέξετε είναι 10:30-12:30 ή 15:00-17:00.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν δωρεάν δείγματα του εκπαιδευτικού υλικού μέσω ταχυδρομείου ώστε να δοκιμάσουν τα πειράματα κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης.

Μετά την συμμετοχή στην επιμόρφωση, οι εκπαιδευτικοί έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν κιτ για κάθε παιδί της τάξης τους, καταθέτοντας ένα απλό σχέδιο μαθήματος για κάθε κιτ που έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν μαζί με δημογραφικά στοιχεία των παιδιών.

Αφού παραλάβουν το εκπαιδευτικό υλικό και πραγματοποιήσουν τη διδασκαλία, αναμένεται από τους εκπαιδευτικούς να αποστείλουν ανατροφοδότηση του μαθήματος και φωτογραφίες/βίντεο χωρίς πρόσωπα παιδιών. Για την ομαλή διεξαγωγή της συνεργασίας, προτείνεται η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Science United Project και του εκάστοτε σχολείου ή οργανισμού.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω, μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2024. 

Για περισσότερες πληροφορίες στο scienceunitedproject@gmail.com ή στο 6974336906, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00.

Σημείωση: λόγω περιορισμένων θέσεων θα γίνει επιλογή των αιτήσεων με κριτήριο τις προθέσεις για την αξιοποίηση των κιτ και το πολιτισμικό υπόβαθρο των μαθητών της τάξης. Αν συμπληρωθούν οι θέσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας της αίτησης και οι υπόλοιποι/ες εκπαιδευτικοί που πληρούν τα κριτήρια θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις επιμορφώσεις που θα προγραμματιστούν το προσεχές διάστημα.

 

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ

Science United Project (SUP) υποστηρίζει εκπαιδευτικούς να διδάξουν τις φυσικές επιστήμες σε πρόσφυγες/εκτοπισμένους και Ρομά μαθητές με βιωματικό τρόπο, παρέχοντάς δωρεάν επιμόρφωση και έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό για πειράματα με τη μορφή κιτ φυσικών επιστημών, ώστε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της γλώσσας και να υποστηρίξουν το δικαίωμα των παιδιών στην ποιοτική εκπαίδευση. Από το 2017, η SUP έχει διανείμει περισσότερα από 25.000 κιτ σε τάξεις με εκτοπισμένους μαθήτριες/ές στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Blossom Hill. Το 2022, η SUP ξεκίνησε το Science United Festival, μια εικονική επιστημονική γιορτή για εκτοπισμένες μαθήτριες/ές και τους/τις δασκάλους/ες τους.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης
Η Science United Project με την υποστήριξη του Ιδρύματος Blossom Hill Foundation δεσμεύεται να διαχειρίζεται δεδομένα σύμφωνα με την General Data Protection Regulation (GDPR). Ως συμμετέχοντας/ουσα, μπορείτε να ασκήσετε τα ακόλουθα δικαιώματα, σύμφωνα με την GDPR:
 I.  Δικαίωμα να ενημερωθείτε για το πώς συλλέγονται τα δεδομένα, πώς υφίστανται επεξεργασίας και αποθηκεύονται και για ποιους σκοπούς.
 II.  Δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα.
 III.  Δικαίωμα να ζητήσετε διόρθωση σε λανθασμένα ή ημιτελή δεδομένα.
IV.  Δικαίωμα να ζητήσετε την μόνιμη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων από όλες τις βάσεις δεδομένων μας.
V.  Δικαίωμα να μπλοκάρετε ή να καταστείλετε την επεξεργασία ή χρήση των προσωπικών δεδομένων.
VI.  Δικαίωμα να μετακινήσετε, αντιγράψετε ή μεταφέρετε τα προσωπικά σας δεδομένων από έναν data controller σε άλλον, με ασφαλή και εγγυημένο τρόπο, σε μία κοινά χρησιμοποιούμενη και λειτουργικά αναγνώσιμη μορφή.
VII.  Δικαίωμα να διαφωνήσετε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων χωρίς την ρητή σας συγκατάθεση.
VIII.  Δικαίωμα να ζητήσετε ανθρώπινη παρέμβαση, αντί να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις μόνο από αλγορίθμους.
 IX.  Δικαίωμα να υποβάλετε παράπονο στις Αρχές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς επεξεργαζόμαστε/αποθηκεύουμε τα δεδομένα σας παρακαλώ διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου (αγγλικά).
Για να ασκήσετε τα δικαιώματά σας ή αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανησυχία, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο scienceunitedproject@gmail.com



      Πρόγραμμα υποστήριξης στη βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών για εκπαιδευτικούς με μαθητές/τριες πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούν...