Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Υπάρχουμε μαζί





         


Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με σκοπό να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης για το Καθεστώς των Προσφύγων, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Με πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και της ευημερίας των ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν, ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όλα αυτά τα χρόνια, έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται πρόσφυγες, επαναπατρισθέντες, ανιθαγενείς, εσωτερικά εκτοπισμένοι και αιτούντες άσυλο. Λέξεις τις οποίες ακούμε, πλέον, σχεδόν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε την ακριβή έννοια, τη σημασία τους…
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι άνθρωποι που προσπαθούν να δουν το μέλλον με αισιοδοξία και να κάνουν μια νέα αρχή μαζί με τις οικογένειές τους, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους…

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, έχει έρθει αντιμέτωπη με το πρωτοφανές κύμα των προσφυγικών ροών, καθώς από το 2015 και μετά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαφεύγοντας από τον πόλεμο και τις διώξεις στην πατρίδα τους, διέσχισαν το Αιγαίο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. «Απελπισμένα θαλάσσια ταξίδια», που κρύβουν κινδύνους και πολλές φορές έχουν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο σε μια «φιλόξενη» στεριά.




Δράση ευαισθητοποίησης κατά του Σχολικού εκφοβισμού(Bullying) στο Γυμνάσιο Βαγίων από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) Δήμου Θηβαίων.

  Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) Δήμου Θηβαίων πραγματοποίησαν την Δευτέρα 18/12/2023, ώρα...