Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Κρατάμε σε απόσταση μόνο τον κοροναϊό, όχι τους ανθρώπους.









O αποκλεισμός των παιδιών με αυτισμό πρέπει να σταματήσει, δήλωσε ο Ντομινίκ Ουίλκινς, πρώην παίκτης του NBA, σε ένα εκπληκτικό κείμενο στο Players Tribune. Στέλνει επιπλέον το δικό του  συγκινητικό μήνυμα σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.
Φέτος η ημέρα αυτή μας βρίσκει εν μέσω κρίσης της δημόσιας υγείας, μια κρίση που θέτει τα άτομα με αυτισμό σε δυσανάλογο κίνδυνο, ως αποτέλεσμα του κοροναϊού και των επιπτώσεών του στην κοινωνία.
Τα άτομα με αυτισμό έχουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, ανεξαρτησίας και αυτονομίας, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την απασχόληση σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μια παρατεταμένη αναστάτωση, που οφείλεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε, δεν θα οδηγήσει σε ανατροπές των δικαιωμάτων, που τα άτομα με αυτισμό και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους, εργάστηκαν τόσο σκληρά για να εξασφαλίσουν.
Σχετικές εκδηλώσεις και ενημερωτικές ενέργειες, πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα, με σκοπό την κατανόηση του τι σημαίνει η  ζωή με αυτισμό, εγείροντας παράλληλα την παγκόσμια υποστήριξη και αποδοχή.


Από το 1940, την χρονιά που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ο αυτισμός, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να τον εξηγήσει. Η αιτία παραμένει ένα μυστήριο, όμως σταδιακά αρχίζουν να προκύπτουν νέα στοιχεία για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός παιδιού με αυτισμό.
  • Μελέτες υποδεικνύουν πως ίσως είναι πιθανό, να αναγνωριστούν σημάδια του αυτισμού σε πολύ πρώιμο στάδιο, στην ηλικία ακόμη και των 3 μηνών, πολύ πριν η διαταραχή κάνει την εμφάνισή της, με συμπτώματα. Η έγκαιρη αναγνώριση των σημαδιών αυτών, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία για πρόληψη ή μετριασμό των συνεπειών, που συνδέονται με τον αυτισμό.
  • Παρότι οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στην ακριβή αιτία που προκαλεί τον αυτισμό, σταδιακά αποκτούν μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς εξελίσσεται η διαταραχή.
Τι είναι ο αυτισμός
Ο αυτισμός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα –ένα φάσμα όπως χαρακτηρίζεται-   σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στην διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή, με επιπτώσεις στο παιδί και την οικογένεια. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με αυτισμό, αφορούν στην επικοινωνία, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τη σκέψη και την φαντασία του. Η ένταση των συμπτωμάτων και το είδος τους, διαφέρουν από παιδί σε παιδί.

  • Πολλά άτομα με αυτισμό, παρουσιάζουν εξαιρετικές ικανότητες και ταλέντα και διαπρέπουν σε πολλούς τομείς, όπως η μουσική, τα μαθηματικά και οι τέχνες. Πολλά άτομα που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα θα πρέπει να είναι υπερήφανα για τις ικανότητες τους και τον ξεχωριστό τους τρόπο θέασης του κόσμου και της πραγματικότητας.

Ποια είναι η αιτία του αυτισμού
Δεν είναι γνωστές ακόμη οι αιτίες που οδηγούν στον αυτισμό. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, που ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει ένα παιδί την διαταραχή, όπως περιβαλλοντικοί, βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως μάλλον υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση που αυξάνει την πιθανότητα να παρουσιάσει ένα άτομο αυτισμό. Παιδιά που έχουν αδερφό/ή με αυτισμό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες, να τον παρουσιάσουν και τα ίδια. Ο αυτισμός παραμένει ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα, όπως και για τις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδί με αυτισμό. Κατανοώντας τους παράγοντες που προδιαθέτουν για εμφάνιση της διαταραχής, θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για τις αιτίες.   

Διάγνωση
Η διάγνωση του αυτισμού είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση για αυτόν, όπως μια εξέταση αίματος. Οι ειδικοί μπορούν να στηριχθούν μόνο στα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί, ως προς τη συμπεριφορά του. Πολλές φορές, μπορεί να διαγνωστεί ακόμη και στην ηλικία των 18 μηνών ή και νωρίτερα, ενώ μετά την ηλικία των 2 ετών, η διάγνωση από ειδικό θεωρείται αξιόπιστη. Παρόλα αυτά, είναι πολλές οι περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό, που παραμένουν αδιάγνωστα, μέχρι μεγαλύτερη ηλικία, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν έγκαιρα την υποστήριξη που χρειάζονται.
Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την παροχή οικογενειακής υποστήριξης, πρόωρης παρέμβασης που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο όφελος για το παιδί, αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών του, κατανόηση της συμπεριφοράς του, βελτίωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων του και των γνωστικών ικανοτήτων του.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι τρία:
  • Διαταραχή της επικοινωνίας (δυσκολίες στην χρήση της γλώσσας και της ομιλίας, ελλειμματική κατανόηση και προβλήματα κατανόησης εννοιών, κλπ).
  • Διαταραχή της φαντασίας, (με εμμονική ενασχόληση με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και στερεότυπες συμπεριφορές και απουσία ευελιξίας στη σκέψη και προσαρμογής σε καταστάσεις, κλπ).
  • Διαταραχή της κοινωνικότητας (φτωχή κοινωνική επαφή, αλληλεπίδραση που προκαλεί σύγχυση, κλπ).

Οι διαταραχές αυτισμού είναι πολυποίκιλες και πολυσύνθετες και για την αντιμετώπιση τους απαιτούνται εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε διάφορες φάσεις, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και σύμφωνα με τις ανάγκες του, από κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη σε εξατομικευμένη βάση.
Βασικό είναι τα αυτιστικά άτομα να λαμβάνουν κατάλληλη, εξατομικευμένη φροντίδα και να μην αισθάνονται αποκλεισμένα από την κοινωνία.



Δράση ευαισθητοποίησης κατά του Σχολικού εκφοβισμού(Bullying) στο Γυμνάσιο Βαγίων από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) Δήμου Θηβαίων.

  Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) Δήμου Θηβαίων πραγματοποίησαν την Δευτέρα 18/12/2023, ώρα...